Gezonde school

Wij vinden als school gezonde voeding en gezond eetgedrag belangrijk voor de kinderen. Dit draagt positief bij aan hun ontwikkeling. Daarom hebben wij Diemen-breed een beleid vastgesteld over de wijze waarop wij in de school met gezonde voeding willen omgaan. Ons beleid is tot stand gekomen na overleg met Ellen Govers (diëtiste van Amstelring).

Beleid gezonde voeding
Door duidelijke afspraken op school te hanteren over tussendoortjes, lunch en traktaties levert de school een bijdrage aan een gezonde leefstijl.
Wij vertellen de kinderen over deze afspraken en wij verwachten hierbij de medewerking van ouders/verzorgers. Indien  nodig, spreken we ouders/verzorgers ook aan op het meegeven van gezonde producten.

Ook in ons onderwijs besteden we aandacht aan gezonde voeding en gezond eetgedrag. Via lessen en activiteiten leren de kinderen wat het belang van gezonde voeding is, welke producten gezond zijn en wat gezond eetgedrag inhoudt.
Op school hanteren wij vaste eettijden. Dit zorgt voor een herkenbaar ritme en dat geeft de kinderen rust.

Ontbijt
Het is erg belangrijk om uw kind een goed ontbijt te geven voordat het naar school gaat. Neem voor het ontbijt de tijd en maak er een vast ritueel van waaraan u zelf ook deelneemt.

Ochtend pauze
Voor de ochtendpauze (rond 10.15 uur) geeft u uw kind(eren) fruit of groente mee. Een belegde boterham kan ook. Ze moeten het wel op kunnen eten in de daarvoor gestelde tijd (wat ze niet op krijgen, kunnen ze tussen de middag eten of mee terug nemen naar huis).
Ieder kind neemt dagelijks een afsluitbare fles of bidon mee om te vullen met water. Er kan de hele dag water gedronken worden.

Lunch tijdens het overblijven
Een gezonde lunch bestaat uit boterhammen, met daarbij eventueel wat fruit of groente. De gezondste keuze is een volkorenboterham met (boter en) hartig beleg, eventueel met wat tomaatjes of komkommer. Andere gezonde broodsoorten mogen natuurlijk ook: bruin brood, roggebrood of rozijnenbrood. We drinken water bij de lunch.

Verjaardagen
Wij zetten leerlingen die jarig zijn flink in het zonnetje. Daar past een feestelijk moment bij met een traktatie voor de klasgenootjes en de leerkracht. Wij staan alleen het uitdelen van een gezonde traktatie toe. Voorbeelden en ideeën voor gezonde traktaties hangen aan de prikborden bij de klaslokalen en vindt u hier.

Zorg dat de traktatie niet te groot of te veel is, hou het bescheiden. Als de jarige kinderen toch te veel meenemen, wordt een deel van de traktatie weer mee naar huis teruggegeven. We zien liever niet dat er kleine cadeautjes worden uitgedeeld i.p.v. een traktatie. Ongezonde traktaties mogen niet worden uitgedeeld en gaan met de jarige weer mee naar huis.

Feestelijke gelegenheden op school
Bij sommige gelegenheden krijgen kinderen ook vanuit school eten of drinken aangeboden. Daarbij letten we erop dat de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet zoveel mogelijk wordt beperkt.
Bij speciale gelegenheden gaan we wat losser om met de regels. Met Sinterklaas is er strooigoed, bij sportdag een bekertje limonade en bij een festiviteit een ijsje. Kinderen zullen daar dan  extra van genieten.

Allergieën en individuele afspraken
Natuurlijk houden we rekening met allergieën van kinderen. Er is ook ruimte om individuele afspraken te maken wanneer het noodzakelijk is om af te wijken van het voedingsbeleid, bijvoorbeeld bij een dieet of een bepaalde (geloofs)overtuiging of bij intensieve sportbeoefening (meer dan 10 uur per week).

• Bij de inschrijving vragen wij ouders naar voedselallergie, – intolerantie en/of dieet van kinderen.
  • Ouders vragen wij ook zelf de school te informeren over bovenstaande, zeker als er in de situatie iets wijzigt.
  • Samen met ouders bepalen we welke maatregelen noodzakelijk en/of wenselijk zijn.